Schab po bałkańsku

Smaczne mięsko w gęstym sosie pomidorowym z papryką i pieczarkami. Można je podać z ziemniakami lub kaszą. Nada się na codzienny obiad jak i taki niedzielny, rodzinny, bo porcja z przepisu wychodzi całkiem słuszna :)

Składniki na ok. 6 porcji:
- ok. 1 kg schabu
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- ok. 400 g pieczarek
- 1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 dojrzałe i obrane ze skórki pomidory
- 700 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
Schab umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i doprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na złoto. Usmażone mięso przełożyć do dużego garnka, wlać do niego passatę, puszkę pomidorów (lub świeże pomidory obrane i pokrojone w kostkę) i dusić na małym ogniu.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni, na której smażyło się mięso. Następnie dorzucić do niej pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki. Posolić je i smażyć aż odparuje puszczony przez nie sok. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
Do duszącego się schabu przełożyć zawartość patelni oraz paprykę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz pozostałe przyprawy. Dusić dalej na małym ogniu, aż mięso zmięknie a sos zgęstnieje. Podawać na ciepło.
