Schab pieczony w sosie jabłkowym

Schab pieczony w sosie jabłkowym
Zdjęcie - Schab pieczony w sosie jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab pieczony w sosie jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab pieczony w sosie jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab pieczony w sosie jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • 500 g jabłek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
Przygotowanie Oczyszczony z błon, opłukany i osuszony schab posolić, posypać pieprzem i polać olejem Kujawskim z czosnkiem.


Cebulę i jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę, jabłka i czosnek wymieszać w misce, dodając sok z pomarańczy, sól, pieprz i rozmaryn.


Mięso przełożyć do worka do pieczenia. Do worka włożyć jabłkową mieszankę, zamknąć dobrze worek. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190°C. Po 20 minutach obrócić woreczek ze schabem tak, aby warstwa górna znalazła się na spodzie. Zapiekać kolejne 20 minut i znowu odwrócić i zapiekać jeszcze 20 minut. Przed końcem można rozciąć worek, aby mięso się lekko zrumieniło.


Po wyjęciu, jeśli sos jest za rzadki, przełożyć go do rondelka (bez mięsa) i gotować na małym ogniu 5-10 minut, aby odparował. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne, dodać cukru. Można sos zmiksować.


Porada:

Mięso po doprawieniu można - szczelnie zamknięte - wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej.



Przepis pochodzi z ugotujmyto.pl

Kategorie przepisów