Schab pieczony w plastrach boczku
Najpopularniejszą formą przygotowania schabu wśród moich znajomych są kotlety schabowe. Nic dziwnego, schabowe to nasza duma narodowa. Pokażę Ci dzisiaj inną propozycję na przyrządzenie mięsa wieprzowego, mianowicie schab pieczony w plastrach wędzonego boczku. Mięso wychodzi soczyste i bardzo smaczne. Możesz zaserwować je na ciepło na obiad, w towarzystwie ziemniaków i surówki, a także po wystudzeniu plastry mięsa ułożyć na chleb zamiast szynki. Przepis ten cenię sobie za wygodę, szybkość przygotowania i brak bałaganu. Przy smażeniu tradycyjnych polskich kotletów schabowych zawsze brudzę milion talerzyków do panierki, tłuszcz z mięsa pryska wokół zarówno przy rozbijaniu kotletów, jak i później podczas ich smażenia. Natomiast w przypadku schabu pieczonego sprawa wygląda o wiele łatwiej, praktycznie nie ma naczyń do zmywania.
Danie: Mięso
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 10 kawałków
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 1 godz.
Kalorie: 160 kcal
Pieczony schab w plastrach boczku. Mięso schabowe na obiad lub po wystudzeniu na kanapki. Soczysty schab pieczony z boczkiem.
Składniki:1 kg schabu
10 cienkich plastrów wędzonego boczku
3 łyżki oleju słonecznikowo – rzepakowego lub rzepakowego
1 czubata łyżka uniwersalnej przyprawy do mięs
gałązka świeżego rozmarynu
zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Kawałek schabu ponakłuwaj wykałaczką. W miseczce rozmieszaj olej z przyprawą do mięs i nasmaruj nim mięso. Przełóż do naczynia żaroodpornego, owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na 6 godzin lub całą noc do lodówki.
- Następnego dnia schab owiń plastrami boczku, udekoruj gałązką rozmarynu, oprósz obficie zmielonym pieprzem.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół, bez opcji termoobiegu. Piecz mięso bez przykrycia przez 60 minut.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook