Schab pieczony w plastrach boczku
![Schab pieczony w plastrach boczku](/obrazek/duze/schab-pieczony-w-plastrach-boczku-472708.jpeg)
![Zdjęcie: Schab pieczony w plastrach boczku Zdjęcie - Schab pieczony w plastrach boczku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/472708.jpeg)
Najpopularniejszą formą przygotowania schabu wśród moich znajomych są kotlety schabowe. Nic dziwnego, schabowe to nasza duma narodowa. Pokażę Ci dzisiaj inną propozycję na przyrządzenie mięsa wieprzowego, mianowicie schab pieczony w plastrach wędzonego boczku. Mięso wychodzi soczyste i bardzo smaczne. Możesz zaserwować je na ciepło na obiad, w towarzystwie ziemniaków i surówki, a także po wystudzeniu plastry mięsa ułożyć na chleb zamiast szynki. Przepis ten cenię sobie za wygodę, szybkość przygotowania i brak bałaganu. Przy smażeniu tradycyjnych polskich kotletów schabowych zawsze brudzę milion talerzyków do panierki, tłuszcz z mięsa pryska wokół zarówno przy rozbijaniu kotletów, jak i później podczas ich smażenia. Natomiast w przypadku schabu pieczonego sprawa wygląda o wiele łatwiej, praktycznie nie ma naczyń do zmywania.
![Zdjęcie: Schab pieczony w plastrach boczku Zdjęcie - Schab pieczony w plastrach boczku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/472709.jpeg)
Danie: Mięso
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 10 kawałków
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 1 godz.
Kalorie: 160 kcal
Pieczony schab w plastrach boczku. Mięso schabowe na obiad lub po wystudzeniu na kanapki. Soczysty schab pieczony z boczkiem.
Składniki:1 kg schabu
10 cienkich plastrów wędzonego boczku
3 łyżki oleju słonecznikowo – rzepakowego lub rzepakowego
1 czubata łyżka uniwersalnej przyprawy do mięs
gałązka świeżego rozmarynu
zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Kawałek schabu ponakłuwaj wykałaczką. W miseczce rozmieszaj olej z przyprawą do mięs i nasmaruj nim mięso. Przełóż do naczynia żaroodpornego, owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na 6 godzin lub całą noc do lodówki.
- Następnego dnia schab owiń plastrami boczku, udekoruj gałązką rozmarynu, oprósz obficie zmielonym pieprzem.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół, bez opcji termoobiegu. Piecz mięso bez przykrycia przez 60 minut.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook