Schab pieczony świąteczny
Nie wiedziałam, że mięso pieczone z kością tak bardzo różni się w smaku od mięsa bez kości. Owszem, słyszę raz po raz nie tylko od telewizyjnych i książkowych mistrzów kuchni, ale od własnej rodziny, że pieczeń z kością jest bardziej soczysta, że w kości zawiera się cały smak mięsa itp.
W końcu i ja dołączyłam do klubu „Pod Kością”:)))
Nosiłam się z tym zamiarem od dłuższego czasu, ale zawsze z przyzwyczajenia, prosząc o kawałek schabu w sklepie mięsnym dodawałam odruchowo „bez kości”. Z pomocą przyszła mi Martha Stewart, a raczej jej program na Kuchni TV. Show ten - bo tak bym to coś nazwała - nadawany jest w porze, kiedy zwykle jest włączony telewizor u nas w domu, żeby „coś grało”. Nie siedzę i nie oglądam od deski do deski, raczej słucham choć trafniejsze byłoby chyba, że obija mi się o uszy fragmentami:)
Otóż, w odcinku, o którym mówię, Martha robiła pieczeń ze schabu właśnie z kością. Wyglądało to tak smakowicie, że następnego dnia pieczony schab z dekoracyjnie wyeksponowanymi kośćmi (brzmi makabrycznie?;)) postawiłam na naszym stole. Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny obiad, jest mało pracochłonna, podzielna i pięknie wygląda. Z programu zaczerpnęłam pomysł „kostny”:), a przyprawy dałam takie, jak zwykle daję gdy piekę schab.
Pieczeń ze schabu
porcja na około 5 osób
1 kg schabu z kością
1 nieduża cebula
1 duży ząbek czosnku
sok z pół cytryny
1/3 szkl oleju
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz
Schab umyć, osuszyć i usunąć mięso między kościami na około 2 cm głębokości. Mięso związać sznurkiem między każdą kością, aby ładnie trzymało kształt. Przyprawić solą i pieprzem.
Olej zmieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekaną cebulą, startym na tarce czosnkiem, majerankiem i kminkiem. W uzyskanej marynacie ułożyć schab i pokryć go marynatą. Przykryć naczynie i włożyć do lodówki na 12 godzin. Marynatę można też przełożyć do większego woreczka na mrożonki, włożyć schab i zawiązać worek. W ten sposób łatwo pokryć całą marynatą mięso operując tylko dłońmi.
W czasie marynowania co jakiś czas przewracać mięso.
Piekarnik nagrzać do 230 C. Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 50 - 60 min. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około 30 min przed końcem pieczenia dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, wymieszać ostrożnie z utworzonym sosem. Jak trzeba, skropić oliwą i lekko posolić.
Gotowe!