Schab pieczony faszerowany białą kiełbasą

Schab pieczony faszerowany białą kiełbasą

Zamieszczamy cykl naszych przepisów wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.

Czym można nafaszerować schab na Wielkanoc? Oczywiście! Wybór padł na kiełbasę – białą kiełbasę, którą zajadamy standardowo podczas tych świąt jako wkładkę do żurku. Tym razem jej cześć zamiast do zupy trafiła do drugiego dania jako świąteczne wypełnienie pysznego pieczonego schabu.

Zdjęcie - Schab pieczony faszerowany białą kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
(przepis na 8 osób, czasochłonność: 200 minut)
1,5 kg schabu bez kości
5 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
300 g białej kiełbasy (ok. 2 pęta)
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżego majeranku
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obgotować białą kiełbasę przez 3 minuty, a następnie wyjąć i ostudzić. Zrobić w mięsie kieszonkę a następnie do kieszonki wsadzić ugotowaną kiełbasę. Obrać czosnek i rozetrzeć, wymieszać z dwoma łyżkami oleju, posiekanym majerankiem, słodką papryką i szczyptą soli oraz pieprzu. Wysmarować mięso zaprawą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Rozgrzać resztę oleju i obsmażyć mięso na Kujawskim z każdej strony, a następnie przełożyć do wysmarowanej oliwą brytfanki i piec przez 1 godzinę w temperaturze 190 st. C, co jaki czas podlewając sokami z pieczenia lub niewielką ilością wody. Podawać pokrojone w plastry.

Zdjęcie - Schab pieczony faszerowany białą kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów