Schab gospodarza w jajku i panierce

Schab gospodarza w jajku i panierce

Zdarza się Państwu zakupienie szynek na kanapki lub grubej kiełbasy która nie schodzi ? Mam dziś dla was bardzo dobre rozwiązanie na tani a zarazem najszybszy obiad jaki można wykonać poza jajkiem sadzonym, jeżeli któraś z wędlin nie zostaje zjedzona na kanapki oczywiście można ją wykorzystać do obiadu, na pewno będą zaraz zbędne komentarze że znowu kombinuję bo nie stać mnie na porządny kawał mięsa otóż nie, i nie to żebym się tłumaczyła po prostu chcę pokazać jak nie marnować jedzenia które można przerobić i mieć z tego pyszne i tanie danie obiadowe, niewiele osób o tym wie ale zawsze w domu byłam uczona aby z niczego zrobić coś i dlatego chcę się z wami tą wiedzą podzielić jeżeli ktoś z Państwa zechce to skorzysta jeśli nie to nic na siłę a więc zapraszam do zapoznania się z prostym przepisem który już wam opisuję poniżej 👇 wszystko co i jak wykonać do tego foto

Zdjęcie - SCHAB GOSPODARZA W JAJKU I PANIERCE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiskładniki :

  • 250 g schabu gospodarza na kanapki,
  • 4 jajka perliczki,
  • 1 mała szczypta soli drobnej,
  • 6 - 8 łyżek kupnej panierki,
  • olej do smażenia
wykonanie :

Na początku schab gospodarza który mamy na kanapki lub dowolną szynkę albo grubą dowolną kiełbasę pokroić w plastry około 1 centymetra, przygotowaną dowolną wędlinę już pokrojoną w plastry należy lekko rozbić tłuczkiem do mięsa odkładając na talerz, jajka roztrzepać widelcem ze szczyptą soli drobnej ( za dużo nie solić ponieważ wędliny same w sobie są słone ) a także przygotować panierkę w osobnej salaterce

Zdjęcie - SCHAB GOSPODARZA W JAJKU I PANIERCE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJak już wszystko mamy przygotowane na dno patelni wlać olej rozgrzewając go, po rozgrzaniu dowolną wędlinę włożyć do roztrzepanych jajek a następnie obtoczyć w przygotowanej panierce dokładnie aby cały kawałek wędliny był obtoczony. Tak przygotowane położyć na rozgrzanym oleju i smażyć na rumiany kolor z obu stron plastra wędliny, mi wyszło z podanego kawałka 6 plastrów Zdjęcie - SCHAB GOSPODARZA W JAJKU I PANIERCE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiUsmażone, rumiane oraz bardzo chrupiące plastry schabu podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno okraszonymi delikatnie tłuszczem ze smażącego się schabu gospodarza oraz posypanym suszonym koperkiem a także jako dodatek pyszna surówka " kolorowa wiosna " którą wykonałam sama https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2023/05/surowka-kolorowa-wiosna.html . Dodam że obiad był przygotowany dla dwóch dorosłych osób, tak przygotowane dowolne szynki, schaby czy grube kiełbasy mogą być również jako dodatek do kanapekZdjęcie - SCHAB GOSPODARZA W JAJKU I PANIERCE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - SCHAB GOSPODARZA W JAJKU I PANIERCE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - SCHAB GOSPODARZA W JAJKU I PANIERCE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - SCHAB GOSPODARZA W JAJKU I PANIERCE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - SCHAB GOSPODARZA W JAJKU I PANIERCE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów