Schab duszony z ziemniakami

Schab duszony z ziemniakami
przepis:

4 kotlety schabowe

4-5 ziemniaki

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki suszonego tymianku

sól, pieprz

olej do smażenia

100 ml śmietany 30%

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plastry grubości 0,5 cm.

Kotlety opłukać, osuszyć, zbić lekko, oprószyć solą i pieprzem.

Mięso obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę, sól do smaku i tymianek, zalać szklanką wody i zagotować.

W garnku ułożyć ziemniaki, na nich obsmażone kotlety. Na koniec wyłożyć cebulę i sos z papryką.

Przykryć i dusić tak długo, aż ziemniaki będą na pół miękkie.

Dolać śmietanę i dalej dusić do miękkości.

Zdjęcie - Schab duszony z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów