Schab duszony z ziemniakami
przepis:
4 kotlety schabowe
4-5 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia
100 ml śmietany 30%
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plastry grubości 0,5 cm.
Kotlety opłukać, osuszyć, zbić lekko, oprószyć solą i pieprzem.
Mięso obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę, sól do smaku i tymianek, zalać szklanką wody i zagotować.
W garnku ułożyć ziemniaki, na nich obsmażone kotlety. Na koniec wyłożyć cebulę i sos z papryką.
Przykryć i dusić tak długo, aż ziemniaki będą na pół miękkie.
Dolać śmietanę i dalej dusić do miękkości.