Sambousek - libańskie pieczone pierożki
Dziś znów gotujemy wspólnie. Razem z - Michałem, Anią, Mirabelką, Emmą, Dobromiłą, Shinju i Panną Malwinną przyrządziłam sambouseki – libańskie pieczone pierożki z mięsno-warzywnym nadzieniem. Muszę przyznać, że wyszły bardzo smaczne. Farsz soczysty, wyraźnie doprawiony, ale zupełnie nie ostry otulony złotym ciastem drożdżowym. Zdecydowanie bardzo smakowita propozycja dla wszystkich wielbicieli arabskiej kuchni, a także tych, którzy chcieliby się do niej przekonać :)
Przepis znaleziony przez Malwinnę pochodzi stąd, ja podaję z własnymi zmianami. Przepis dodaję do II festiwalu kuchni arabskiej.
Składniki:
Ciasto:
- 420g mąki
- 8g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju roślinnego
- ¾ szklanki + 4 łyżki ciepłej wody
Nadzienie:
- 1 mała cebula
- 250g mielonego mięsa z kurczaka (użyłam mięsa obranego z udek, a kości można wykorzystać do domowych kostek rosołowych)
- 200g cukinii (lub 100g cukinii i 70g bakłażana)
- 100g zielonej papryki – użyłam 1 czerwoną upieczoną paprykę obraną ze skórki
- 1 pomidor – użyłam 2 pomidory z puszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki orzechów piniowych – zamieniłam na pistacje
- 2 łyżki oleju
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki przyprawy siedem smaków (można zrobić samemu z tego przepisu)
- Sól
- jajko do posmarowania
- sezam do posypania
Sposób przyrządzenia:
W 4 łyżkach wody rozpuścić cukier i drożdże, odstawić do ruszenia. W misce wymieszać mąkę z solą i olejem, na coś na kształt kruszonki. Dolać zaczyn i stopniowo dolewać wodę zagniatając elastyczne, nieklejące ciasto. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować farsz. Cebulkę i warzywa pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać na patelni i dodać cebulkę. Gdy ta się zezłoci dodać mięso i smażyć do zarumienienia. Dodać cukinię i paprykę i smażyć ok. 5 minut. Dodać pomidora i przecier, posiekane orzechy i przyprawy. Smażyć ok. 5 minut, aż woda odparuje, a farsz nie będzie zbyt mokry. Ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na omączonym blacie na grubość 3mm. Wycinać kółka, nakładać na środek farsz i sklejać pierożki. Można brzegi przed sklejeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, aby pierożki nie rozklejały się w trakcie pieczenia. Ulepione pierożki odstawić przykryte ściereczka na 30 minut do napuszenia. Piec 13-15 minut w temperaturze 230st. C. Podawać z zupą lub sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego!