Salseson (Placek amerykański)

Salseson (Placek amerykański)

Zdjęcie - Salseson (Placek amerykański)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedno z moich ulubionych ciast to salseson lub też placek amerykański, różnie się go nazywa. Uwielbiam ciasta z jabłkami i cynamonem. Zapach który ogarnia cały dom w trakcie pieczenia jest cudowny, serdecznie polecam do wypróbowania!

Składniki:
1 1/2 szklanki oleju
około 2 szklanek cukru kryształu (w tym 2 cukry waniliowe)
5 jajek
2 łyżeczki sody oczyszczonej + trochę letniej wody (tak na dnie szklanki)
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
4 szklanki mąki pszennej
1 kg jabłek
orzechy
szczypta soli
cukier puder do posypania

Żółtka utrzeć z cukrem na biały kolor, dodać cynamon i przesiane kakao. Do tego wlać olej, lekko zmiksować. Masa będzie wyglądała jakby się zważyła.

Masę przełożyć do większej miski, dodać pokrojone w kostkę jabłka, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Rozpuścić sodę w letniej wodzie, wlać do ciasta i połączyć z ciastem.

Następnie wsypać przesianą mąkę, wsypać posiekane orzechy (ja akurat do tego placka nie dodałam orzechów), połączyć.

Na koniec ubić pianę z białek, dodać szczyptę soli. Sztywną pianę dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200 stopni C około godziny, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Salseson (Placek amerykański)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów