Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i arbuzem
Sałatka z dodatkiem owoców, to połączenie niebanalne. Połączenie szpinaku ze słodkimi truskawkami i orzeźwiającym arbuzem oraz słonymi oliwkami to strzał w dziesiątkę. Do tego ser - u mnie lekki capri, ale doskonale sprawdzi się też mozarella lub ostrzejszy w smaku ser kozi.
Przygotowanie takiej sałatki zajmuje chwilę. To doskonała propozycja na lekką kolację - solo lub w towarzystwie białego mięsa.
W przepisie nie podaję proporcji, bo te są tu nieistotne. Myślę, że każdy dobierze składniki według swoich upodobań.
Składniki:
Dressing:
Wykonanie:
Liście szpinaku umyć i osuszyć. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w plasterki.
Arbuza wypestkować, pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki lub pozostawić całe.
Na półmisku ułożyć liście szpinaku, wyłożyć pokrojone truskawki, arbuza i oliwki. Na wierz pokruszyć ser.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie zmieszać, polać sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego !
Przygotowanie takiej sałatki zajmuje chwilę. To doskonała propozycja na lekką kolację - solo lub w towarzystwie białego mięsa.
W przepisie nie podaję proporcji, bo te są tu nieistotne. Myślę, że każdy dobierze składniki według swoich upodobań.
Składniki:
- liście szpinaku
- truskawki
- arbuz
- oliwki czarne
- ser capri lub mozarella ( sprawdzi się też ser kozi lub feta )
Dressing:
- oliwa
- ocet balsamiczny
- miód
- sól
Wykonanie:
Liście szpinaku umyć i osuszyć. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w plasterki.
Arbuza wypestkować, pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki lub pozostawić całe.
Na półmisku ułożyć liście szpinaku, wyłożyć pokrojone truskawki, arbuza i oliwki. Na wierz pokruszyć ser.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie zmieszać, polać sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego !