Sałatka z wędzonego kurczaka podana na cykorii

Sałatka z wędzonego kurczaka podana na cykorii
Zdjęcie - Sałatka z wędzonego kurczaka podana na cykorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z wędzonego kurczaka podana na cykorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z wędzonego kurczaka podana na cykorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z wędzonego kurczaka podana na cykorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z wędzonego kurczaka podana na cykorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z wędzonego kurczaka podana na cykorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z wędzonego kurczaka podana na cykorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z wędzonego kurczaka podana na cykorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z wędzonego kurczaka podana na cykorii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 4 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 3 plastry ananasa
  • 3 łyżki kaszy kuskus
  • 2 duże cykorie
  • 1 pomarańcza
  • 1 czerwona papryka
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • kiełki i wstążki marchewki do dekoracji
Do wędzenia:
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki czarnej herbaty
  • 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie Mięso lekko posolić, polać olejem Kujawskim z ziołami i odstawić na 20 min. Garnek wyłożyć 3-4 warstwami folii aluminiowej. Ryż, cukier i herbatę wysypać na folię. Mięso ułożyć na wkładce do gotowania na parze, umieścić w garnku i przykryć pokrywką. Całość umieścić na ogniu. Gdy pojawi się dym, podgrzewać jeszcze przez 2-3 min., następnie zmniejszyć ogień i wędzić przez 15 min. W drugim garnku zagotować wodę. Przełożyć do niego uwędzone mięso i gotować na parze przez 10 min.


Kuskus polać łyżeczką oleju Kujawskiego z ziołami, skropić sokiem z cytryny i zalać wrzątkiem. Następnie przykryć i pozostawić do wchłonięcia wody. Ostudzić.


Pomarańczę wyfiletować. Pozostały olej wymieszać z 2 łyżeczkami soku z cytryny. Składniki sałatki pokroić w kostkę, połączyć i polać dressingiem. Z cykorii delikatnie zdjąć 12 liści i napełnić je sałatką. Po napełnieniu udekorować kiełkami oraz wstążkami marchewki.


Porada:

Aby liście cykorii nie przechylały się na bok, należy delikatnie ściąć je od spodu.



Przepis pochodzi z www.obiadgotowy.blogspot.com

Kategorie przepisów