Sałatka z serowymi sakiewkami na ciepło
Składniki
- 180 g ogórka
- 150 g śliwek
- 100 g mini mozzarelli
- 100 g mixu sałat
- 100 g plastrów prosciutto
- 4 łyżki pestek granatu
- 4 łyżki prażonych pestek dyni
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
na dresing:
- 2 łyżki prażonego sezamu
- 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz cayenne
Przygotowanie
Wymieszać składniki dresingu.
Śliwki pokroić na kawałki wielkości mozzarelli. Na każdym plastrze szynki położyć 1-2 kulki sera oraz kawałek śliwki i zwinąć w szczelne sakiewki. Następnie podsmażyć z każdej strony na Kujawskim 3 ziarna.
Sakiewki wyłożyć na mieszankę sałat, skropić dresingiem, posypać soczystymi pestkami granatu i prażonymi pestkami dyni.
Porada:
Sałatka nie wymaga zbyt wielu dodatków. Można ją skomponować z mieszanki sałat, małych listków szpinaku lub jarmużu, tak jak lubisz. Śliwki można zastąpić innymi owocami np. gruszką, jabłkiem lub brzoskwinią.
To niezwykłe połączenie świeżych warzyw, chrupiących pestek dyni i sezamu, delikatnego w smaku oleju Kujawskiego 3 ziarna - idealnego do smażenia i sałatek, oraz soczystych, aromatycznych sakiewek z szynki dojrzewającej.
Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com