Sałatka z selerem konserwowym

Pyszna i treściwa sałatka z selerem konserwowym z dodatkiem ryżu, szynki, ananasa i jabłka i jeszcze kilku składników. Doskonała na obiad lub kolację.
Sałatka szybka w przygotowaniu i rewelacyjna w smaku. Połączenie selera konserwowego z pozostałymi składnikami to strzał w dziesiątkę. Smaki idealnie się przenikają i jeszcze lepiej smakuje następnego dnia.
Szynkę możesz zastąpić podsmażonych lub wędzonym kurczakiem.
Sałatka z selerem konserwowym będzie idealna na rodzinne spotkanie, święta lub do wzięcia do pracy. Jeden z moich ulubionych przepisów na sałatkę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM
SKŁADNIKI:
- 2 torebki ryżu (ok. 3/4 szklanka)
- 2 jajka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mały słoiczek selera konserwowego
- 200 g szynki np. konserwowej
- 4 krążki ananasa z zalewy
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 jabłko
- 4 plasterki sera gouda
- 3 średnie ogórki kiszone
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sok z ćwiartki cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ryż
gotujemy
zgodnie
z
instrukcją
na
opakowaniu.
Odlewamy
z
wody
i
przekładamy
do
dużej
miski.
Jajka
gotujemy
ok.
10
minut
na
twardo.
Następnie
obieramy
ze
skorupek
i
kroimy
na
plasterki.
Do
ryżu
dodajemy
odsączoną
kukurydzę,
selera
z
zalewy,
pokrojonego
na
kawałeczki
ananasa.
Jabłko
obieramy,
pozbywamy
się
gniazda
nasiennego
i
kroimy
w
niedużą
kosteczkę.
Następnie
skrapiamy
sokiem
z
cytryny
i
dodajemy
do
pozostałych
składników.
Szynkę
i
ser
kroimy
na
kawałki,
cebulę
na
półplasterki.
Ogórki
kroimy
na
nieduże
kawałeczki.
Dodajemy
do
sałatki
i
mieszamy.
Majonez
oraz
jogurt
łączymy
ze
sobą.
Dodajemy
do
sałatki,
mieszamy
i
przyprawiamy
do
smaku
solą
oraz
pieprzem.
Wierzch
sałatki
dekorujemy
plasterkami
jajka.