Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera
„Gdy piekę jakieś mięso w piekarniku zawsze obok stawiam drugie naczynie z buraczkami. Lubię je mieć zawsze pod ręką. Wykorzystuję je później do przygotowania barszczu albo jarzynki do mięsa. A jeśli najdzie mnie ochota na sałatkę to tam również znajdzie się dla nich miejsce. Przygotowanie jej zajmie wówczas naprawdę niewiele czasu. Można je łączyć z wieloma produktami. W dzisiejszej sałatce połączyłam je z rukolą, jajkiem i serem kozim. Do tego trochę cebuli, czerwonych porzeczek, płatków migdałowych i świeże listki selera naciowego.”
Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera (przepis własny)
Składniki dla 2 osób:
100g roladki koziej twarogowej Merci Chef
2 garście rukoli
1 pieczony burak ćwikłowy
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki czerwonych porzeczek
pół czerwonej cebuli
kilka listków selera naciowego
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu ryżowego
oliwa
sól pieprz
Wykonanie Opłukać rukolę i seler naciowy pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć w wirówce do sałaty. Obrać buraka i pokroić na kawałki wielkości ok. 3cm. Jajka pokroić na ćwiartki a cebulę w plasterki. Przełożyć wszystkie pokrojone składniki do miski. Dodać czerwone porzeczki i połamaną na kawałki roladę twarogową. Delikatnie wymieszać. Z miodu, octu ryżowego i oliwy przygotować sos. Doprawić go solą i pieprzem. Polać sałatkę. Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego :) Aronia