Sałatka z pieczonych warzyw
Lubicie pieczone warzywa, bo ja tak, zwłaszcza w postaci sałatki połączonej z dresingiem są bardzo aromatyczne i mają głęboki smak oj tak...
- mały kawałek dyni
- 2 małe długie buraki
- 2 marchewki
- 3 małe ziemniaczki
- 2 żółte papryki
- 100 g kaszy gryczanej
dresing
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki dresingu wymieszać w słoiczku.
Warzywa umyć wyłożyć na blaszkę i polać odrobiną oliwy z oliwek, piec w nagrzanym piekarniku do miękkości. Paprykę wyciągam z piekarnika gdy skóra zaczyna robić się ciemna. Gdy warzywa się upieką przestudzić i obrać ze skóry jeżeli jest taka potrzeba. Warzywa kroję na mniejsze kawałki i mieszam z wcześniej ugotowaną kaszą - polewam dresingiem i podaję.
Smacznego
Wydrukuj przepis