Sałatka z pieczonych warzyw

Sałatka z pieczonych warzyw

Zdjęcie - Sałatka z pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubicie pieczone warzywa, bo ja tak, zwłaszcza w postaci sałatki połączonej z dresingiem są bardzo aromatyczne i mają głęboki smak oj tak...

zainspirowana tym przepisem

  • mały kawałek dyni 
  • 2 małe długie buraki 
  • 2 marchewki 
  • 3 małe ziemniaczki 
  • 2 żółte papryki 
  • 100 g kaszy gryczanej 

dresing 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 1 łyżka octu z białego wina 
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru 
  • sól, pieprz do smaku 

Wszystkie składniki dresingu wymieszać w słoiczku.

Warzywa umyć wyłożyć na blaszkę i polać odrobiną oliwy z oliwek, piec w nagrzanym piekarniku do miękkości. Paprykę wyciągam z piekarnika gdy skóra zaczyna robić się ciemna. Gdy warzywa się upieką przestudzić i obrać ze skóry jeżeli jest taka potrzeba. Warzywa kroję na mniejsze kawałki i mieszam z wcześniej ugotowaną kaszą - polewam dresingiem i podaję. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Sałatka z pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów