Sałatka z kurczakiem, mango i mozarellą
Lekka i przepyszna sałatka, doskonała na lunch lub śmiało mogąca zastąpić obiad.
Polecam!
SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
mix sałat z rukolą
2 piersi z kurczaka
1 mango
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/2 kulki mozzarelli
miodowy winegret:
1 łyżka miodu, 1,5 łyżki octu winnego, 4 łyżki oliwy
Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę i mieszamy z ulubionymi przyprawami: sól, pieprz, zioła prowansalskie. Odstawiamy na chwilę.
Sałatę rozkładamy na talerze. Mozzarellę kroimy w kosteczkę.
Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy (ja do smażenia używam z pestek winogron)i wrzucamy kurczaka. Usmażonego kurczaka układamy na sałacie.
Następnie sałatkę posypujemy żurawiną, słonecznikiem i pokrojoną mozzarellą.
Składniki na sos umieszczamy w słoiczku, szczelnie zamykamy i potrząsamy energicznie kilkanaście sekund.
Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Najlepsza jest ciepła,od razu po przygotowaniu.
Przepis dołączam do akcji Mistrzowie patelni w kategorii Vivat ser.