Sałatka z kurczaka
Składniki:
- 400 g piersi kurczaka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 100 g groszku konserwowego lub mrożonego
- 1 główka sałaty rzymskiej mini
- 70 g czerwonej cebuli
- 30 g ostrej musztardy
- 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5% (do smażenia kurczaka i do dressingu)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę za pomocą noża. Oprósz solą i pieprzem, a następnie wlej na patelnię 25 ml oleju Oliwier, rozgrzej i usmaż mięso.
Zawartość patelni odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Jogurt wymieszaj z musztardą. Dodaj 25 ml oleju Oliwier i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Jajka i cebulę pokrój nożem w kostkę. Dodaj kurczaka, groszek i kukurydzę. Całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj.
Posyp poszarpaną sałatą rzymską.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Okazja: kolacja/lunch
Poziom trudności: łatwe