Sałatka z grillowanych warzyw

Sałatka z grillowanych warzyw
Zdjęcie - Sałatka z grillowanych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bakłażan, pokrojony na grubość 1 cm
  • 2 czerwone cebule, pokrojone na grubość 1,5cm
  • 8 pomidorów suszonych, z zalewy
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 kule mozzarelli, porwane na kawałki
  • 1 mała szalotka, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka octu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej
  • 200 g pokruszonego sera z niebieską pleśnią
Przygotowanie

Ugotuj ziemniaki, odcedź. Pokrój je na talarki, posyp solą, pieprzem i polej olejem Kujawski z ziołami. Włóż ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 200°C (grill) na 20 min.

Potem rozgrzej piekarnik do 260°C (grill). Przekrój papryki na pół, wyjmij nasiona. Połóż papryki na blasze do pieczenia i piecz na górnej półce piekarnika 5-10 min., aż sczernieją. Wyjmij papryki z piekarnika, włóż do szklanej miski, przykryj folią spożywczą. Zostaw je na 5 min. Następnie wyjmij i delikatnie zdejmij skórkę. Grubo pokrój paprykę.

Dressing:
W misce wymieszaj ocet, szalotkę, olej, musztardę, ser pleśniowy.

Rozgrzej patelnię grillową i lekko posmaruj olejem. Pokrój czerwoną cebulę w piórka. Grilluj cebulę oraz bakłażana kilka minut z każdej strony. Pokrój pomidory suszone, oliwki.

Na talerzach ułóż warzywa, ser i posyp bazylią. Całość skrop olejem Kujawskim ze Smakiem.



Przepis pochodzi z sandrabakesaparty.pl

Kategorie przepisów