Sałatka z figami i serem brie
Sałatka wprost obłędna w smaku: połączenie fig, sera jogurtowego brie i dressingu żurawinowego… Lekka i przepyszna sałatka, koniecznie spróbujcie.
SKŁADNIKI (2 porcje):
1 opakowanie rukoli
2 świeże figi
100 g sera jogurtowego brie
1 garść suszonej żurawiny
pestki słonecznika
dressing: 1 łyżka miodu, 2 łyżki octu winnego, 4 łyżki oliwy z oliwek
Dressing:
Małą garść żurawiny zalać gorącą wodą i odstawić na min. pół godziny.
Rukolę ułożyć na talerzu, na niej figi pokrojone w ósemki i plasterki oraz pokrojony w małe trójkąciki ser brie. Sałatkę posypać niewielką ilością suszonej żurawiny i pestkami słonecznika.
Do wysokiego naczynia wlać miód i ocet winny. Wymieszać. Dodać oliwę. Z żurawiny odlać wodę i wsypać ją do sosu. Całość zmiksować blenderem. Jeśli sos jest za gęsty to można dolać trochę wody.
Dressingiem polać sałatkę i od razu podawać.