Sałatka z cukinii z ziemniakami
Teraz kiedy ziemniaki są najlepsze polecam rumiane ziemniaki z żółtą cukinią, czosnkiem, miętą i skórką cytryny. Moja posypana jest serem feta, ale wędzony biały ser także się smacznie wkomponuje.
6 sztuk jednakowej wielkości ziemniaków
1 żółta cukinia
ząbek czosnku
cząber i/lub rozmaryn
trochę skórki z cytryny
kilka listków mięty
olej rzepakowy 2 łyżki
ser feta lub polski biały ser wędzony 1/3 opakowania
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki wyszorować, umyć i przeciąć w plasterki o równej wielkości ok. 0,5 cm (można je lekko obgotować wtedy krócej się rumienią), cukinię przygotować tak samo. Rozgrzać olej i rumienić ziemianki do miękkości. Kiedy będą prawie miękkie wycisnąć czosnek, dodać cukinię i smażyć jeszcze chwilkę. Na koniec dodać 1/2 łyżeczki cząbru, posolić i popieprzyć, dodać posiekanej mięty, doprawić skórką z cytryny a na talerzach wkruszyć fetę lub inny ser.