Sałatka z bulgurem i surimi
Sałatka z bulgurem, pomidorkami, papryką, kukurydzą, młodymi listkami, halloumi, surimi i słonecznikiem.
Sałatka bardzo nam smakowała, ale już po fakcie muszę napisać, że listków dałam ciut za dużo – wystarczy 1 solidna garść. Można też całkiem je pominąć, choć wiadomo, że z zielonym sałatka zawsze ładniej wygląda.
Surimi miałam takie w kształcie krewetek i przekroiłam je wzdłuż na pół, ale spokojnie można też wykorzystać te tradycyjne paluchy i pokroić je na mniejsze kawałki.
Składniki na sałatkę z bulgurem i surimi:
- 1 szkl. kaszy bulgur
- 1-2 garście młodych listków – opcjonalnie
- 1 papryka
- 100-150 g pomidorków koktajlowych
- 1 mini puszka kukurydzy
- 1 op. sera halloumi
- 3-4 sztuki. surimi w kształcie krewetek, u mnie w oleju z papryczką chili, przekrojone wzdłuż na pół
- pestki słonecznika
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z bulgurem i surimi?
Bulgur gotujemy na sypko wg wskazówek na opakowaniu (uwaga! gotujemy na malutkim ogniu).
Paprykę kroimy w kostkę.
Pomidorki kroimy na pół.
Halloumi kroimy na plastry, a następnie na mniejsze kawałki, skrapiamy niewielką ilością oliwy i smażmy na patelni, z obu stron, do lekkiego zarumienienia.
Pestki słonecznika prażymy krótko na rozgrzanej patelni.
W słoiczku umieszczamy składniki sosu, dokładnie potrząsamy. Łączymy z ugotowanym bulgurem. Dodajemy 1-2 garści młodych listków (może być sama roszponka, rukola czy szpinak). Mieszamy. Na wierzch dodajemy paprykę, pomidorki, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz halloumi. Rozkładamy kilka przekrojonych na pół krewetek surimi. Całość posypujemy ziarnami słonecznika.