Sałatka z boczkiem, jajkiem, młodymi ziemniaczkami i sosem czosnkowo-ziołowym

Sałatka z boczkiem, jajkiem, młodymi ziemniaczkami i sosem czosnkowo-ziołowym
Zdjęcie - Sałatka z boczkiem, jajkiem, młodymi ziemniaczkami i sosem czosnkowo-ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z boczkiem, jajkiem, młodymi ziemniaczkami i sosem czosnkowo-ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 małe młode ziemniaki
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 4 kromki żytniego chleba
  • 2 jajka
  • pęczek rzodkiewki
  • ½ ogórka wężowego
  • 1 garść sałaty masłowej lub lodowej
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Młode ziemniaczki wyszoruj i gotuj w mundurkach do miękkości 20 min. Odcedź, pokrój w grube plastry, odstaw. Jajka ugotuj na twardo. Obierz, pokrój w krążki. Wszystkie warzywa umyj, sałatę
i szpinak osącz na sicie. Rzodkiewkę i ogórka pokrój w krążki. Liście sałaty porwij na mniejsze części. Wrzuć je do dużej miski wraz z ogórkiem, rzodkiewką, jajkiem.

Na grillowej patelni rozgrzej olej, włóż boczek, plastry ziemniaków oraz kromki chleba. Boczek oraz chleb podpiekaj do momentu, aż staną się z obu stron chrupiące. Przełóż chrupiące plastry boczku i ziemniaczków do miski z sałatką, chleb pozostaw na wyłączonej patelni.

Do miseczki przełóż jogurt, posiekane zioła oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem. Posyp parmezanem, podawaj z ciepłymi grzankami.



Przepis pochodzi z waniliowachmurka.blogspot.com

Kategorie przepisów