Sałatka westfalska

Sałatka  westfalska

W upalne dni nie zawsze mam ochotę na gorący dodatek do dania głownego, wtedy zamiast ryżu, makaronu czy ziemniaków serwuję sałatkę na zimno.

/źródło:" Ziemniaki znowu modne" z serii "Lubię gotować"/

Zdjęcie - Sałatka  westfalska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach

3/4 szklanki rosołu (może być z kostki)

4 łyżki białego octu winnego

łyżeczka ostrej musztardy

2 cebule

pęczek szczypiorku

3 - 4 łyżki oleju słonecznikowego

sól

świeżo zmielony pieprz


Rosól zagrzać, przyprawić octem, musztardą, solą i pieprzem. szczypiorek i cebule drobno pokroić. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Polać ciepłym rosołem, posypać pieprzem i pozostawić do chwili, aż wchłoną rosól. Następnie dodać olej, cebule i szczypiorek, wymieszać. Doprawić pieprzem i solą. Doskonała jako dodatek do gotowanych mięs oraz do śledzi.

Smacznego!

Kategorie przepisów