SAŁATKA WARZYWNA Z TOFU
Ojczyzną tofu są Chiny.Budzi się ono do życia, kiedy zanurzamy je w przyprawach.
Tofu jest niskokaloryczne, zawiera mało tłuszczów nasyconych i węglowodanów, dlatego jest wartościowym składnikiem diet odchudzających i ważnym elementem codziennej diety osób,które dbają o linię.
Powstaje z trzech zaledwie składników ziarna sojowego, wody i koagulantu. Jest wspaniałym źródłem wapnia.
Jest tradycyjnym składnikiem potraw orientalnych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Daje się łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby.
Entuzjastycznie przyjmuje smak marynaty, która głębiej wnika, jeżeli przed marynowaniem tofu się odsączy. Zawijamy je wówczas w papierowy ręcznik lub ściereczkę i przykrywamy deseczką (talerzem), obciążając ją czymś ciężkim.Pozostawiamy je w ten sposób przynajmniej na 20 minut.
Można go użyć w każdej prawie potrawie, którą znamy i lubimy, w postaci dodatku lub jako głównego składnika. Tofu można jeść na surowo, piec, gotować lub smażyć i dodawać do potrawy w kostkach, plastrach, rozdrobnione lub zmiksowane.W sprzedaży znajdziemy świeże, wędzone lub suszone tofu.
Proponuję na dziś sałatkę z naturalnym tofu.
Składniki:
- 180g naturalnego tofu
- mix sałat
- łodyżka selera naciowego
- garść czarnych oliwek
- 5 szt. suszonych pomidorów
- mała czerwona cebula
- ser feta do posypania sałatki
- grzanki
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- czosnek granulowany do smaku
- zioła prowansalskie
- kolorowy pieprz
Do miski wsypałam świeże rodzaje sałat.
Pokroiłam czerwoną cebulę i seler naciowy.
I dodawałam je kolejno do sałat.
Pokroiłam czarne oliwki i suszone pomidory.
One również powędrowały do reszty składników.
Tofu odcisnęłam z zalewy.
Pokroiłam je w kostkę.
Przyprawiłam marynatą i odstawiłam na około 20 minut.
Następnie podsmażałam je przez około7 minut na patelni.
Wsypałam złociste kawałki do sałatki.
Sałatkę wymieszałam i polałam sosem.
Pozostało już tylko pokroić bułkę na kawałki.Podsmażyłam je na chrupko na patelni.Przyprawiłam ziołami, granulowanym czosnkiem i odrobiną oliwy.Posypałam nimi sałatkę.
Starłam na tarce ser feta, który uwieńczył dzieło;-)
Sałatka była pyszna! Polecam!