Sałatka tęczowa
Przepis na tę sałatkę znalazłam w książce "Kuchnia włoska", a po włosku nazywa się ona insalata di riso arcobaleno. Jest pyszna i całkiem lekka. Zwróćcie uwagę na sposób gotowania ryżu - gotujemy go w sposób typowy raczej dla makaronu.
Składniki:
1 szklanka krótkoziarnistego ryżu (u mnie arborio)
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 średnie pomidory, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę
8 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
6 ogórków konserwowych, pokrojonych w plasterki (można zastąpić małosolnymi)
garść cebulek koktajlowych (jeżeli są duże, można je pokroić)
1 łyżka stołowa kaparów
10 dużych zielonych oliwek, pokrojonych
2 łyżki rodzynek sułtańskich
1 szklanka startego na płatki parmezanu
sól, pieprz
Zagotuj 2 litry wody, delikatnie ją osól, wsyp ryż. Gotuj ryż przez około 13-15 minut od powtórnego wrzenia wody. Odcedź ryż i przelej go zimną wodą. Przełóż ryż do salaterki i wymieszaj go z oliwą, sokiem z cytryny i pieprzem. Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj.