Sałatka tęczowa

Sałatka  tęczowa

Przepis na tę sałatkę znalazłam w książce "Kuchnia włoska", a po włosku nazywa się ona insalata di riso arcobaleno. Jest pyszna i całkiem lekka. Zwróćcie uwagę na sposób gotowania ryżu - gotujemy go w sposób typowy raczej dla makaronu.

Składniki:

1 szklanka krótkoziarnistego ryżu (u mnie arborio)

4 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

2 średnie pomidory, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę

8 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki

2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki

6 ogórków konserwowych, pokrojonych w plasterki (można zastąpić małosolnymi)

garść cebulek koktajlowych (jeżeli są duże, można je pokroić)

1 łyżka stołowa kaparów

10 dużych zielonych oliwek, pokrojonych

2 łyżki rodzynek sułtańskich

1 szklanka startego na płatki parmezanu 

sól, pieprz

Zagotuj 2 litry wody, delikatnie ją osól, wsyp ryż. Gotuj ryż przez około 13-15 minut od powtórnego wrzenia wody. Odcedź ryż i przelej go zimną wodą. Przełóż ryż do salaterki i wymieszaj go z oliwą, sokiem z cytryny i pieprzem. Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj.

Zdjęcie - Sałatka  tęczowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów