Sałatka szopska

Sałatka szopska
Sałatka szopska jest sztandarowym i najpopularniejszym daniem kuchni bułgarskiej i każdy, kto przyjeżdża do Bułgarii, najczęściej to od niej zaczyna kosztowania tamtejszej kuchni. Tak też było w moim przypadku. Jest to prosta, wiejska sałatka – taki bułgarski odpowiednik sałatki greckiej, skądinąd również wywodzącej się z kuchni chłopskiej.
Sałatka szopska od początku smakowała mi trochę bardziej niż grecka, głównie dlatego, że nie ma w niej oliwek, do których od niedawna, acz nieco opornie, zaczynam się przekonywać. Poza tym smak owczego bułgarskiego sera – „biało sirene” – jest po prostu pyszny. Równie wyrazisty jak feta, ale mniej się kruszy, przez co łatwiej jest np. ścierać go na tarce. W Polsce ser bułgarski jest nadal dość trudny do zdobycia (choć nie aż tak jak jeszcze kilka lat temu), poza tym jest po prostu drogi. Z tego powodu w mojej wersji sałatki występuje feta jako zamiennik.
Przepis pochodzi ze strony bulgaricus.com.

Zdjęcie - Sałatka szopska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SAŁATKA SZOPSKA
(na 2 porcje)
2 średnie pomidory,
1 czerwona papryka,
½ długiego ogórka,
½ małej cebuli,
2 łyżki oleju (użyłam oleju z pestek winogron),
1 łyżka octu,
ok. 100g startego bułgarskiego sera sirene albo fety,
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
pieprz i sól

Pomidory i obrany ogórek pokroić w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę drobno posiekać. Posolić, doprawić pieprzem, skropić olejem i octem i wymieszać razem. Rozdzielić na talerze. Każdą porcję posypać startym serem.

Zdjęcie - Sałatka szopska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka szopska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka szopska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów