Sałatka śledziowa na pumperniklu

Sałatka śledziowa na pumperniklu

Zdjęcie - Sałatka śledziowa na pumperniklu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka śledziowa podana na pumperniklu to moja propozycja na śledzika. Smakuje wybornie i myślę, że Was również zachwyci.

Do sałatki użyłam oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno Len, ponieważ wprowadzenie olejów tłoczonych na zimno do diety dodaje niesamowitego smaku, ale także wzbogaca ją w substancje odżywcze. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.

Sałatka śledziowa na pumperniklu:

  • 300 g śledzi w oleju – marynowanych
  • 60 g grzybków lub pieczarek marynowanych
  • 1/2 jabłka
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz
  • 4 kromki pumpernikla

Dodatkowo do przystrojenia:

  • świeży koperek – łodygi
  • jabłuszka kaparów

Zdjęcie - Sałatka śledziowa na pumperniklu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie sałatki śledziowej na pumperniklu:

Śledzie marynowane wyjąć z oleju i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Śledzie, ogórki konserwowe, grzybki marynowane i połówkę jabłka pokroić na podobnej wielkości kostkę.

Składniki sałatki przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę oleju Kujawskiego lnianego, posiekany świeży koperek i szczypiorek, sól i pieprz. Całość wymieszać z majonezem i musztardą.

Za pomocą ringa z pumpernikla wyciąć kółka o średnicy 8-10 cm. Nie zdejmując ringa, nałożyć sałatkę śledziową. Zdjąć delikatnie ring, a górę sałatki śledziowej udekorować świeżymi gałązkami koperku i jabłuszkami kaparów.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: łatwe

Kategorie przepisów