Sałatka śledziowa na pumperniklu
Sałatka śledziowa podana na pumperniklu to moja propozycja na śledzika. Smakuje wybornie i myślę, że Was również zachwyci.
Do sałatki użyłam oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno Len, ponieważ wprowadzenie olejów tłoczonych na zimno do diety dodaje niesamowitego smaku, ale także wzbogaca ją w substancje odżywcze. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.
Sałatka śledziowa na pumperniklu:
- 300 g śledzi w oleju – marynowanych
- 60 g grzybków lub pieczarek marynowanych
- 1/2 jabłka
- 100 g ogórków konserwowych
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypioru
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
- 4 kromki pumpernikla
Dodatkowo do przystrojenia:
- świeży koperek – łodygi
- jabłuszka kaparów
Przygotowanie sałatki śledziowej na pumperniklu:
Śledzie marynowane wyjąć z oleju i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Śledzie, ogórki konserwowe, grzybki marynowane i połówkę jabłka pokroić na podobnej wielkości kostkę.
Składniki sałatki przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę oleju Kujawskiego lnianego, posiekany świeży koperek i szczypiorek, sól i pieprz. Całość wymieszać z majonezem i musztardą.
Za pomocą ringa z pumpernikla wyciąć kółka o średnicy 8-10 cm. Nie zdejmując ringa, nałożyć sałatkę śledziową. Zdjąć delikatnie ring, a górę sałatki śledziowej udekorować świeżymi gałązkami koperku i jabłuszkami kaparów.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: łatwe