Sałatka rozmaitości
Sałatka podpatrzona w książce F. Bordoni „Mamma mia – domowa kuchnia włoska”.
Osobiście lubię połączenia smaków wytrawnych ze słodkimi więc surimi z owocami od razu przepadła mi do gustu. Doskonale sprawdziła się jak sałatka na lunch do pracy. Polecam!
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
25 dag makaronu
20 dag miesa z krabów ( umnie surimi)
2 pomarańcze obrane, pokrojone
2 różowe grejpfruty obrane, pokrojone
2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
2 szklanki połówek orzechów pekan (użyłam włoskich)
SOS:
2 dojrzałe gruszki
1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich (użyłam z oliwek)
4 łyzki oliwy extra vergin
2 łyzki octu owocowego
sól i pieprz
Makaron ugotować al dente i włożyć do salaterki. Dodac mięso krabów, kawałki pomarańczy, grajpfruta, posiekana mięte oraz orzech. Delikatnie wymieszać.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować. Następnie stopniowo dolewać olej, potem oliwę. Wlac ocet, doprawić solą i pieprzem i miksowac przez nastepne 30 sekund.
Sosem polać makaron. Lekko potrząsnąć salaterką. Podawać.
Przepis bierze udział w akcji: VIVA ITALIA w kategorii Primi Piatti