Sałatka Nicejska – menu oscarowe 2013
Tym razem oscarowa sałatka, pełna witamin, smaczna i prosta do przygotowania
- 450 g świeżego tuńczyka
- 8 młodych ziemniaczków, ugotowanych i przekrojonych na pół
- 4 koktajlowe pomidorki, pokrojone
- 115 g fasolki szparagowej, ugotowanej i pokrojonej
- 1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki
- 4 jajka, ugotowane na twardo
- sałata
- 6 filetów anchovies
- 16 czarnych oliwek bez pestek
- 8 listków bazylii
Dressing:
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżek czerwonego octu winnego
- 2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu