Sałatka na piątek
Dawno nie przygotowałam żadnej sałatki więc dziś jest okazja to nadrobić.
To danie dla tych, którzy lobią makarony na zimno. Idealne rozwiązanie na lato, ale myślę, że i jesienią będzie smakować. Gdy tylko skończy się sezon pomidorowy ja porzucę przygotowywanie tej sałatki, gdyż nie uznaje warzyw sprowadzanych z zagranicy, o czym już nie raz wspominałam. Moja kuchnia jest bardziej sezonowa i lokalna.
A wracając do sałatki. Jej składniki podaje na tak zwane "oko".
Sałatka makaronowa z fetą
składniki dla 2-4 osób
- ulubiony makaron
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwek zielonych lub czarnych
- puszka fasolki - ja użyłam flażoletki
- ser feta
- kilka listków bazylii
dresing:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka winegretu
- 3-4 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny makaron łączymy z pomidorkami przekrojonymi na pół, oliwkami, fasolką, fetą pokrojoną w kostki oraz porwanymi na kawałeczki listkami bazylii. Całość skrapiamy dresingiem, którego składniki łączymy ze sobą i mieszamy aż uzyskamy gładką emulsje.