Sałatka marokańska

Sałatka marokańska

Zdjęcie - Sałatka marokańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy szukałam inspiracji na sałatkę z dodatkiem cieciorki ta właśnie wpadła mi w oko. Bajecznie kolorowa, nieco egzotyczna sałatka pełna zdrowych składników, oczywiście trochę przerobiłam ją po swojemu np zastępując świeżą kolendrę natką pietruszki i zmieniając co nieco proporcje. Wyszło genialnie i z pewnością jeszcze nie raz ten przepis powtórzę i Wam polecam odrobinę egzotyki na te szare listopadowe dni.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (u mnie od Skworcu.com.pl ale może być też z puszki)
  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz


Kuskus razem z rodzynkami zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Cebulę i paprykę siekamy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, dodajemy kuskus i posiekaną natkę pietruszki. Przygotowujemy sos - mieszając ze sobą wszystkie składniki do dokładnego połączenia. Można je wrzucić do słoika zakręcić i energicznie potrząsać. Gotowym sosem polewamy sałatkę i mieszamy całość. Odstawiamy na co najmniej pół godziny, by się przegryzła

Zdjęcie - Sałatka marokańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów