Sałatka marokańska
Gdy szukałam inspiracji na sałatkę z dodatkiem cieciorki ta właśnie wpadła mi w oko. Bajecznie kolorowa, nieco egzotyczna sałatka pełna zdrowych składników, oczywiście trochę przerobiłam ją po swojemu np zastępując świeżą kolendrę natką pietruszki i zmieniając co nieco proporcje. Wyszło genialnie i z pewnością jeszcze nie raz ten przepis powtórzę i Wam polecam odrobinę egzotyki na te szare listopadowe dni.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (u mnie od Skworcu.com.pl ale może być też z puszki)
- 1/2 szklanki kuskusu
- 1/3 szklanki rodzynek
- średnia cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- łyżeczka kminu
- łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Kuskus razem z rodzynkami zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Cebulę i paprykę siekamy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, dodajemy kuskus i posiekaną natkę pietruszki. Przygotowujemy sos - mieszając ze sobą wszystkie składniki do dokładnego połączenia. Można je wrzucić do słoika zakręcić i energicznie potrząsać. Gotowym sosem polewamy sałatkę i mieszamy całość. Odstawiamy na co najmniej pół godziny, by się przegryzła