Sałatka makaronowa z mięsem mielonym
Sałatka makaronowa z mięsem mielonym to smaczna propozycja na każdą okazję.
Na blogu znajdziecie 2 przepisy na warstwową sałatkę z mięsem mielonym (przepis TUTAJ i TUTAJ). Obie sałatki są wspaniałe.
Tym razem sałatka makaronowa z mięsem mielonym, papryką, kukurydzą, czerwoną fasolką, ogórkami konserwowymi, a całość otulona sosem majonezowo-ketchupowym.
- 200 g drobnego makaronu np kolanka
- 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe, ale może być dowolnie)
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4-5 ogórków konserwowych
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki ketchupu
- zioła prowansalskie
- mielona papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
Mięso mielone wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Smażymy, często mieszając, aż straci różowy kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy i podlewamy 3-4 łyżkami wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą. Smażymy, aż wszystkie płyny odparują z patelni. Studzimy.
Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek zamieszonych na opakowaniu. Odcedzamy.
Cebulę, ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w drobną kostkę.
Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączamy z zalewy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą. Odstawiamy do osączenia.
Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce.