Sałatka Królewska
- 1 słoik selera konserwowego (może być z ananasem),
- 1 puszka kukurydzy,
- 1/2 puszki ananasa,
- 1 duża ugotowana marchewka,
- 1 por,
- 1 puszka czerwonej fasolki,
- 5 jajek,
- 7 łyżek majonezu.
Dzisiaj u mnie kolorowo, wiosennie i sałatkowo :) Jakiś czas temu znalazłam fajny przepis na warstwową sałatkę z lekko słodkawą nutą. Ponieważ bardzo lubię wszystkie składniki z osobna, byłam pewna, że po połączeniu da to wyśmienity efekt. I tak było. Sałatka wyszła super. Na 100% znajdzie się w moim stałym menu.
W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam jedynie ilość ananasa i zamieniłam surową marchewkę na gotowaną, ponieważ wydaje mi się, że lepiej wtedy nawiązuje do reszty składników.
Seler konserwowy, kukurydzę, ananasa i czerwoną fasolkę dobrze osączyć z zalewy.
Ananasa pokroić w kostkę. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por opłukać i pokroić w półkrążki. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka na tarce o małych oczkach.
W dużej przeźroczystej misce ułożyć po kolei:
- seler konserwowy,
- kukurydzę,
- ananasa,
- 3 łyżki majonezu,
- marchewkę,
- por,
- czerwoną fasolkę,
- białko,
- 4 łyżki majonezu
- żółtka.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Inspiracja: nciszaaaa.blogspot.com