Sałatka Kijowska

Sałatka Kijowska
Zdjęcie - Sałatka Kijowska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka Kijowska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


  • 100 g masła
  • 100 g żółtego sera (w kawałku)
  • 5 jaj
  • puszka tuńczyk w sosie własnym
  • 200 g majonezu
  • 1 cebula

Zdjęcie - Sałatka Kijowska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ta sałatka gości w moim domu, na każde święta od wielu lat. W sumie to nie wiem jak to się stało, że przepisu na nią, nie umieściłam wcześniej na blogu :) Ale już się poprawiam i dziele się nim z Wami. Jest to typowa warstwowa sałatka, która wyróżnia się brakiem jakichkolwiek przypraw. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to składniki naprawdę dobrej jakości, ponieważ to one odpowiadają za smak całości.

Masło zamrozić. Jajka ugotować na twardo, białka oddzielić od żółtek. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekać na drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie wystudzić. Sałatkę przygotować układając warstwami: - białka utarte na tarce z dużymi oczkami - tarty ser - połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze kawałki - połowę majonezu - zamrożone masło starte na tarce z dużymi oczkami - pokrojoną i sparzoną cebulę - drugą połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze kawałki - drugą połowę majonezu - żółtka starte na tarce z drobnymi oczkami.
Mój przepis pochodzi z książki "Przepisy czytelników" z 1994 r.

Zdjęcie - Sałatka Kijowska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka Kijowska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów