Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa


Jedyna w swoim rodzaju, tradycyjna, polska sałatka jarzynowa. Królowa imprez i świątecznych stołów. Każdy ją zna i chyba (prawie) każdy uwielbia :). Ile domów tylko przepisów na sałatkę jarzynową. Przez lata próbowałam różnych kombinacji i dla mnie najlepsza jest z korzeniem pietruszki, selerem i jabłkiem. Pycha! To jedno z tych dań, które najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień, dlatego zawsze przygotowuję ją wcześniej, żeby zdążyła się „przegryźć” :).

Zdjęcie - Sałatka jarzynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA SAŁATKĘ JARZYNOWĄ (ok. 8 porcji)

Składniki :
4 średnie ziemniaki
4 duże marchewki
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 cebula
1 jabłko
4 duże ogórki kiszone
6 dużych jajek
1 puszka groszku konserwowego
majonez
musztarda
sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę jarzynową : Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i seler włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować do miękkości warzyw (około 50 minut). Odcedzić, odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo. Wystudzone warzywa, ugotowane jajka oraz cebulę i jabłko obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do dużej miski. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odsączyć z nadmiaru płynu, następnie dodać do pozostałych warzyw. Groszek konserwowy odcedzić, wsypać do miski. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majonezem i musztardą. Dokładnie wymieszać.

Kategorie przepisów