Sałatka jarzynowa

Jedyna w swoim rodzaju, tradycyjna, polska sałatka jarzynowa. Królowa imprez i świątecznych stołów. Każdy ją zna i chyba (prawie) każdy uwielbia :). Ile domów tylko przepisów na sałatkę jarzynową. Przez lata próbowałam różnych kombinacji i dla mnie najlepsza jest z korzeniem pietruszki, selerem i jabłkiem. Pycha! To jedno z tych dań, które najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień, dlatego zawsze przygotowuję ją wcześniej, żeby zdążyła się „przegryźć” :).

4 średnie ziemniaki
4 duże marchewki
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 cebula
1 jabłko
4 duże ogórki kiszone
6 dużych jajek
1 puszka groszku konserwowego
majonez
musztarda
sól, pieprz
- Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i seler włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować do miękkości warzyw (około 50 minut). Odcedzić, odstawić do wystygnięcia.
- Jajka ugotować na twardo.
- Wystudzone warzywa, ugotowane jajka oraz cebulę i jabłko obrać, pokroić
w kostkę i wrzucić do dużej miski. - Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odsączyć z nadmiaru płynu, następnie dodać do pozostałych warzyw.
- Groszek konserwowy odcedzić, wsypać do miski.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, majonezem i musztardą. Dokładnie wymieszać.