Sałatka japońska
Bardzo delikatna w smaku, lekka, orzeźwiająca sałatka. Można ją chrupać solo, albo podać jako dodatek do potraw. Super komponuje sie z koreańskimi kulkami i ryżem kleistym. Przepis znalazłam w książce Haliny Jachowskiej "Sałatkowa uczta".
Sałatka japońska
Składniki:
- bulwa i kilka listków selera
- 3 marchewki
- łyżka soku z cytryny
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sok i skórka otarta z małej cytryny
- 3 łyżki oliwy
Obrane warzywa pokroić w cienkie słupki, wrzucić do osolonego i zakwaszonego w sokiem cytrynowym wrzątku, gotować 1 - 2 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć.
Dokładnie wymieszać cukier z sosem sojowym, oliwą i skórką z cytryny. Dodać sok z cytryny (ilość wedle uznania).
Sosem tym polać sałatkę, wymieszać, lekko schłodzić - ja co kilka minut mieszałam ją, aby warzywa bardziej przeszły sosem. Przed podaniem posypać drobno posiekanymi listkami selera.
Smacznego!