Sałatka japońska

Sałatka  japońska

Bardzo delikatna w smaku, lekka, orzeźwiająca sałatka. Można ją chrupać solo, albo podać jako dodatek do potraw. Super komponuje sie z koreańskimi kulkami i ryżem kleistym. Przepis znalazłam w książce Haliny Jachowskiej "Sałatkowa uczta".

Zdjęcie - Sałatka  japońska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka japońska

Składniki:

  • bulwa i kilka listków selera
  • 3 marchewki
  • łyżka soku z cytryny

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sok i skórka otarta z małej cytryny
  • 3 łyżki oliwy

 

Obrane warzywa pokroić w cienkie słupki, wrzucić do osolonego i zakwaszonego w sokiem cytrynowym wrzątku, gotować 1 - 2 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć.

Dokładnie wymieszać cukier z sosem sojowym, oliwą i skórką z cytryny. Dodać sok z cytryny (ilość wedle uznania).

Sosem tym polać sałatkę, wymieszać, lekko schłodzić - ja co kilka minut mieszałam ją, aby warzywa bardziej przeszły sosem. Przed podaniem posypać drobno posiekanymi listkami selera.

Zdjęcie - Sałatka  japońska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów