Sałatka holenderska
To typowo jesienna sałatka: z jabłkiem, gruszką, orzechami i winogronami. Gorzkawa cykoria tworzy fajny kontrast dla słodyczy owoców. Sałatka jest łatwa do przyrządzenia i bardzo mi smakowała :)
SAŁATKA HOLENDERSKA
(na 2 porcje)
1 cykoria,
1 gruszka,
½ kwaskowatego jabłka,
20g orzechów włoskich,
mała kiść winogron (użyłam ciemnych),
100g sera edamskiego,
sok z cytryny
sos:
2 łyżki oleju (użyłam oleju z pestek winogron),
4 łyżki białego wina,
odrobina sproszkowanego imbiru,
sól i cukier
Z cykorii oddzielić liście, zostawiając środek. Liście umyć i osuszyć, ułożyć promieniście na talerzu. Gruszkę i połówkę jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
Połowę winogron sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, przekroić na połówki i usunąć pestki (ja przekroiłam i usunęłam pestki ze wszystkich winogron). Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy grubo posiekać.
Wino wymieszać z olejem, dodać imbir, doprawić odrobiną soli i cukru. Składniki sałatki połączyć, wyłożyć na talerz i polać sosem.
(źródło: książeczka "Smakołyki z mleka, sera i jaj")
SAŁATKA HOLENDERSKA
(na 2 porcje)
1 cykoria,
1 gruszka,
½ kwaskowatego jabłka,
20g orzechów włoskich,
mała kiść winogron (użyłam ciemnych),
100g sera edamskiego,
sok z cytryny
sos:
2 łyżki oleju (użyłam oleju z pestek winogron),
4 łyżki białego wina,
odrobina sproszkowanego imbiru,
sól i cukier
Z cykorii oddzielić liście, zostawiając środek. Liście umyć i osuszyć, ułożyć promieniście na talerzu. Gruszkę i połówkę jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
Połowę winogron sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, przekroić na połówki i usunąć pestki (ja przekroiłam i usunęłam pestki ze wszystkich winogron). Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy grubo posiekać.
Wino wymieszać z olejem, dodać imbir, doprawić odrobiną soli i cukru. Składniki sałatki połączyć, wyłożyć na talerz i polać sosem.
(źródło: książeczka "Smakołyki z mleka, sera i jaj")