Sałata z grzankami i kaszanką
Same dobre składniki. Ciepła kaszanka dodana do sałaty może wydać się nieco zaskakującym dodatkiem, ale całość okazała się naprawdę smaczna. W przepisie oryginalnym użyto black pudding ( bardziej chyba przypomina nasze "czarne") i musztardy angielskiej. Ja użyłam musztardy Dijon, a kaszanka okazała się bardzo dobrym zamiennikiem. Polecam!
Przepis pochodzi z książki "The very best of traditional english cooking" - Annette Yates
Składniki:
250 g kaszanki
45 ml oliwy
1 mała czerstwa bagietka pokrojona w kostki
1 sałata rzymska podzielona na małe kawałki
250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
dressing
sok z 1 cytryny
90 ml oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
2 łyżki ziół - szczypiorek, pietruszka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszankę pokroić w plastry. Podsmażyć plasterki na maśle, z obu stron, na rumiano. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Odstawić na bok. Wymieszać składniki sosu ( najwygodniej w słoiku - zakręcić i dobrze wstrząsnąć), doprawić solą i pieprzem. Na patelnię dolać oliwy i usmażyć na niej grzanki z bułki, często obracając, tak aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Osączyć na ręczniku papierowym. W misce wymieszać kawałki sałaty, połówki pomidorków, grzanki i kaszankę. Polać sosem, delikatnie wymieszać podawać natychmiast. Smacznego!