Sakiewki z makiem
na ok 45 sztuk
Składniki na farsz:
- 100 g maku
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g kandyzowanej marakui
- 50 g kandyzowanych suszonych śliwek
- 5 łyżek płynnego miodu
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 6 sztuk herbatników typu petit bure
- otarta skórka z jednej cytryny
Mak zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie wylać wodę, a mak zmielić przez maszynkę o gęstym sicie wraz z orzechami. Następnie dodać suszone owoce pokrojone na mniejsze kawałki oraz miód i pokruszone herbatniki – wymieszać. Jeżeli lubicie bardzo słodkie przekąski można dodać jeszcze miodu.
Składniki na ciasto pierogowe:
- 180 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju Kujawskiego
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
Do ciepłej wody dodać jajko, olej, sól i wymieszać z mąką – zagnieść ciasto, wyrabiając przez 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowywać na cienkie placki i wykrawać kółeczka. Na nie nakładać po łyżeczce nadzienia i sklejać na górze w kształt sakiewki.
Smażyć* w głębokim oleju na rumiano lub gotować w osolonej wodzie.
*Sakiewki smażone podawać na gorąco, gdyż po wystudzeniu mogą robić się twarde. Po ponownym podgrzaniu miękną znowu.
Smacznego
Wydrukuj przepis