Sakiewki z dynią

Sakiewki z dynią

Zdjęcie - Sakiewki z dynią   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo smaczne pierogi z nadzieniem dyniowym z tego bloga, rozpływają się w ustach są tak delikatne...

polecam :-)

Na ciasto

  • 2 szklanki maki
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ciepłej wody

 

Farsz

  • 1 szklanka pure z upieczonej dyni o średnicy ok 20 cm
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2/3 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

Dynie oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu, natrzeć czosnkiem i polać oliwą - piec ok 30 minut. Następnie przestudzić i rozgnieść przez praskę. Przyprawić sola i pieprzem, dodać część startego parmezanu. oraz startą gałkę.

Do miski wlać ciepłą wodę, wbić jajko dodać soli oraz masło i wymieszać. Powoli dosypując mąki wyrabiać ciasto ok 10 minut. Podzielić na dwie części jedną rozwałkować a druga przykryć by nie wyschło. Wykrawać krążki i nakładać po łyżeczce farszu i ściskać ze wszystkich stron tak by powstała sakiewka. Gotować w gorącej osolonej wodzie ok 3 minutki od wypłynięcia.

Podawać polane roztopionym masłem lub oliwą z oliwek oraz posypać parmezanem.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów