Sakiewki z dynią
Bardzo smaczne pierogi z nadzieniem dyniowym z tego bloga, rozpływają się w ustach są tak delikatne...
polecam :-)
Na ciasto
- 2 szklanki maki
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki ciepłej wody
Farsz
- 1 szklanka pure z upieczonej dyni o średnicy ok 20 cm
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2/3 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
Dynie oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu, natrzeć czosnkiem i polać oliwą - piec ok 30 minut. Następnie przestudzić i rozgnieść przez praskę. Przyprawić sola i pieprzem, dodać część startego parmezanu. oraz startą gałkę.
Do miski wlać ciepłą wodę, wbić jajko dodać soli oraz masło i wymieszać. Powoli dosypując mąki wyrabiać ciasto ok 10 minut. Podzielić na dwie części jedną rozwałkować a druga przykryć by nie wyschło. Wykrawać krążki i nakładać po łyżeczce farszu i ściskać ze wszystkich stron tak by powstała sakiewka. Gotować w gorącej osolonej wodzie ok 3 minutki od wypłynięcia.
Podawać polane roztopionym masłem lub oliwą z oliwek oraz posypać parmezanem.
Smacznego