Sajgonki z kurczakiem

Nie tak dawno robiłam sajgonki wegetariańskie. Zostało mi wtedy trochę papieru ryżowego, który postanowiłam wykorzystać teraz, do przygotowania sajgonek z kurczakiem - tak dla odmiany. Sajgonki podałam z gotowym ostro-słodkim sosem chilli.

Składniki:

15 arkuszy papieru ryżowego

200 g mięsa z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

garść grzybów chińskich

1 papryczka chilli

1/3 słoika pędów bambusa

garść cieniutkiego makaronu ryżowego

1 jajko

chińska przyprawa (użyłam przyprawy o nazwie Shanghai Wok)

sos sojowy

olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Mięso zmiel. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oleju, dodaj mięso i posiekaną papryczkę chilli. Smaż przez 5-7 minut, dodaj przyprawę chińską i sos sojowy. Trzymaj mięso na małym ogniu do momentu, aż płyn odparuje. Grzyby namocz, a następnie posiekaj. Pokrój również pędy bambusa. Makaron połam na drobne kawałki i przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu, dodaj go do przestudzonego mięsa. Wsyp również bambus i grzyby, wszystko dobrze wymieszaj i dopraw. Na końcu wbij jajko, wymieszaj z masą. Papier ryżowy namocz, zwijaj sajgonki, smaż na złoto na głębokim oleju. Podawaj z sosem i surówką z białej kapusty.

Zdjęcie - Sajgonki z kurczakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wątróbka z sosem śliwkowo-jabłkowym

Wątróbka z sosem śliwkowo-jabł…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Phở . Wietnamska zupa z francusko-chińskimi korzeniami

Phở . Wietnamska zupa z francu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kapuśniaki
2

Kapuśniaki

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Pikantny rosół po portugalsku

Pikantny rosół po portugalsku

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej

Kaczka pieczona w glazurze pom…

Dzi Dzi
karmelowy

Pikantne pierożki drożdżowe z kurczakiem

Pikantne pierożki drożdżowe z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Stir fry z wołowiną i prażonymi orzechami nerkowca

Stir fry z wołowiną i prażonym…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Azjatycka zupa z wołowiną teriyaki

Azjatycka zupa z wołowiną teri…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Kurczak po syczuańsku

Kurczak po syczuańsku

Tyna Tyna
In cooking we trust

Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze
4

Chińskie pierożki Jiaozi gotow…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kurczak w sosie winno-imbirowym

Kurczak w sosie winno-imbirowy…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Chiński czerwony boczek
1

Chiński czerwony boczek

Jemto Jemto
JEMTO