Sajgonki z kurczakiem

Sajgonki z kurczakiem

Nie tak dawno robiłam sajgonki wegetariańskie. Zostało mi wtedy trochę papieru ryżowego, który postanowiłam wykorzystać teraz, do przygotowania sajgonek z kurczakiem - tak dla odmiany. Sajgonki podałam z gotowym ostro-słodkim sosem chilli.

Składniki:

15 arkuszy papieru ryżowego

200 g mięsa z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

garść grzybów chińskich

1 papryczka chilli

1/3 słoika pędów bambusa

garść cieniutkiego makaronu ryżowego

1 jajko

chińska przyprawa (użyłam przyprawy o nazwie Shanghai Wok)

sos sojowy

olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Mięso zmiel. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oleju, dodaj mięso i posiekaną papryczkę chilli. Smaż przez 5-7 minut, dodaj przyprawę chińską i sos sojowy. Trzymaj mięso na małym ogniu do momentu, aż płyn odparuje. Grzyby namocz, a następnie posiekaj. Pokrój również pędy bambusa. Makaron połam na drobne kawałki i przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu, dodaj go do przestudzonego mięsa. Wsyp również bambus i grzyby, wszystko dobrze wymieszaj i dopraw. Na końcu wbij jajko, wymieszaj z masą. Papier ryżowy namocz, zwijaj sajgonki, smaż na złoto na głębokim oleju. Podawaj z sosem i surówką z białej kapusty.

Zdjęcie - Sajgonki z kurczakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów