Sajgonki z kurczakiem
Nie tak dawno robiłam sajgonki wegetariańskie. Zostało mi wtedy trochę papieru ryżowego, który postanowiłam wykorzystać teraz, do przygotowania sajgonek z kurczakiem - tak dla odmiany. Sajgonki podałam z gotowym ostro-słodkim sosem chilli.
Składniki:
15 arkuszy papieru ryżowego
200 g mięsa z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść grzybów chińskich
1 papryczka chilli
1/3 słoika pędów bambusa
garść cieniutkiego makaronu ryżowego
1 jajko
chińska przyprawa (użyłam przyprawy o nazwie Shanghai Wok)
sos sojowy
olej z orzeszków ziemnych do smażenia
Mięso zmiel. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oleju, dodaj mięso i posiekaną papryczkę chilli. Smaż przez 5-7 minut, dodaj przyprawę chińską i sos sojowy. Trzymaj mięso na małym ogniu do momentu, aż płyn odparuje. Grzyby namocz, a następnie posiekaj. Pokrój również pędy bambusa. Makaron połam na drobne kawałki i przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu, dodaj go do przestudzonego mięsa. Wsyp również bambus i grzyby, wszystko dobrze wymieszaj i dopraw. Na końcu wbij jajko, wymieszaj z masą. Papier ryżowy namocz, zwijaj sajgonki, smaż na złoto na głębokim oleju. Podawaj z sosem i surówką z białej kapusty.