Sajgonki z kurczakiem

Nie tak dawno robiłam sajgonki wegetariańskie. Zostało mi wtedy trochę papieru ryżowego, który postanowiłam wykorzystać teraz, do przygotowania sajgonek z kurczakiem - tak dla odmiany. Sajgonki podałam z gotowym ostro-słodkim sosem chilli.

Składniki:

15 arkuszy papieru ryżowego

200 g mięsa z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

garść grzybów chińskich

1 papryczka chilli

1/3 słoika pędów bambusa

garść cieniutkiego makaronu ryżowego

1 jajko

chińska przyprawa (użyłam przyprawy o nazwie Shanghai Wok)

sos sojowy

olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Mięso zmiel. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oleju, dodaj mięso i posiekaną papryczkę chilli. Smaż przez 5-7 minut, dodaj przyprawę chińską i sos sojowy. Trzymaj mięso na małym ogniu do momentu, aż płyn odparuje. Grzyby namocz, a następnie posiekaj. Pokrój również pędy bambusa. Makaron połam na drobne kawałki i przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu, dodaj go do przestudzonego mięsa. Wsyp również bambus i grzyby, wszystko dobrze wymieszaj i dopraw. Na końcu wbij jajko, wymieszaj z masą. Papier ryżowy namocz, zwijaj sajgonki, smaż na złoto na głębokim oleju. Podawaj z sosem i surówką z białej kapusty.

Zdjęcie - Sajgonki z kurczakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gofry z łososiem

Gofry z łososiem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Carpaccio z wędzonego łososia - szybka przystawka

Carpaccio z wędzonego łososia…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Tatar

Tatar

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Mini pizzerinki z pieczarkami

Mini pizzerinki z pieczarkami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Guacamole

Guacamole

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Baba ghanoush

Baba ghanoush

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Pesto z surowego brokuła

Pesto z surowego brokuła

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śledzie. Granat. Olej rydzowy. Stawiam na nieoczekiwane…

Śledzie. Granat. Olej rydzowy.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Śledzie pod pierzynką
2

Śledzie pod pierzynką

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Na imprezę: hummus i krem z fety
3

Na imprezę: hummus i krem z fe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sajgonki z groszkiem i krewetkami

Sajgonki z groszkiem i krewetk…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ostrygi zapiekane z borowikami i sosem rémoulade. Jak ugryźć ostrygę? I co do niej pić?

Ostrygi zapiekane z borowikami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami