Ryż z warzywami
Lekki obiad a może nawet kolacja ? Takie proste i szybkie danie , oczywiście można do tego dodać kawałki mięsa s kurczaka czy też indyka wystarczy je podsmażyć . Choć latem wolę wybrać dania bezmięsne sama nie wiem czemu - chyba są dla mnie zbyt ciężkie. Idealnie ugotowany do tego ryż i mamy warzywa z patelni. Polecam
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 3 szalotki
- 1/2 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody filtrowanej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 łyżki sosu chili słodko -kwaśnego
- 1 awokado
Ryż przepłukać pod bieżącą wodą następnie dodać przyprawy i zalać wodą ok 1,5 szklanki - gotować według przepisu na opakowaniu - ja gotuję ok 2-3 minuty krócej aby ryż był półtwardy - odcedzam z wody i przepłukuję pod bieżącą woda.
Warzywa umyć i osuszyć, Bakłażana i cukinię pokroić w średnią kostkę - odstawić. Szalotki pokroić na drobno, marchew obrać i pokroić najpierw w paski potem w słupki - odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić pokrojone szalotki gdy się zrumienią dodać bakłażana oraz przyprawy, sos sojowy. Gdy bakłażan zacznie zmieniać kolor dodać cukinię, groszek i marchew - smażyć aż warzywa będą miękkie, dodać wcześniej ugotowany ryż i smażyć jeszcze z pięć minut na koniec dodać kawałki pokrojonego awokado i podawać , ewentualnie doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem.