Ryż z patelni
Odkąd zrobiłam ten ryż po raz pierwszy, nie ugotowałam już ryżu normalnie w wodzie. Ten z patelni ma niepowtarzalny, wspaniały smak! Pasuje idealnie do ryb, warzyw i mięs.
Ryż z patelni
* 1 paczka ryżu białego* 0,5 litra gorącej wody* 1 kostka rosołowa, warzywna lub inna (użyłam np. specjalnej do ziemniaków czy do ryb i też było OK)* ok. 2-3 łyżki oleju
W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową (można użyć zrobionego przez siebie, naturalnego bulionu warzywnego).
Olej rozgrzać na dużej patelni. Wysypać na patelnię ryż i sprażyć, mieszając, aż ryż będzie lekko brązowy. Następnie wylać do ryżu wodę z kostką, przykryć patelnię i dusić ryż ok. 20 minut - można ewentualnie zaglądnąć 2 razy, żeby przemieszać i sprawdzić, czy woda nie wyparowała.
Jeśli będziemy chcieli zrobić w ten sposób ryż brązowy czy jakikolwiek inny o dłuższym czasie przygotowania, należy po 20 minutach ponownie podlać go wodą lub od razu przygotować większą ilość bulionu.