Ryż z cynamonem na szybko
Mój smak dzieciństwa to był zapiekany ryż którego nie cierpiałam - po pierwsze przez ryż a po drugie przez cynamon, aba te składniki teraz uwielbiam praktycznie pod każdą postacią no poza ryżem w zupie - jakoś mi przeszkadza ;-) A oto dziś moja porcja śniadaniowa bo zostało trochę ryżu z obiadu = którego z pewnością nikt nie tknie no poza mną ;-) To proste i szybkie nieskomplikowane śniadanko które nas z pewnością nasyci na długi czas. Polecam
porcja na 1 osobę
- ok 50 g ugotowanego dzikiego ryżu
- 1 jabłko
- ok 5-6 łyżek jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka miodu
- ok 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- opcjonalnie
- 1-2 łyżki słonecznika *
Słonecznik sparzyć wrzątkiem i przesmażyć na suchej patelni - odstawić. Jak przestygnie wymieszać z ryżem.
Jogurt wymieszać z miodem , jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Na dno szklanki wsypać połowę ryżu na to jogurt i posypać cynamonem aż pokryje cały jogurt na to starte jabłko i znowu ryż, jogurt, jabłko, cynamon.
Jak jabłka będą już starte to najlepiej skropić je sokiem z cytryny aby nieściemniały.
Można schłodzić w lodówce lub podawać od razu.
*Oczywiście możecie pominąć słonecznik - choć on nadaje fajnej chrupkości.
Smacznego
przepis własny