Ryż w kurkumie z cukinią

Ryż w kurkumie z cukinią
Zdjęcie - Ryż w kurkumie z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z cyklu szybko, smacznie i zdrowo. To błyskawiczne danie króluje ostatnio w mojej kuchni. Macie czasem tak, że jeśli coś Wam strasznie posmakuje, to jecie to kilka dni pod rząd? Ja, stety czy niestety, tak mam a to danie męczę już od paru dni :) Smak uzależnia, kolor przyciąga, zapach zachwyca a prostota wykonania zachęci do przygotowania. Przepisem Ameryki nie odkryłam, ale może, gdy najdzie Was odwieczne pytanie "co by tu zjeść na obiad?", przypomnicie sobie o nim.

Składniki (na jedną porcję; podatne na modyfikacje :)
  • woreczek ryżu basmati lub waszego ulubionego (ostatnio kupuję ryż pakowany po 62 g, co jak dla mnie jest idealną ilością na 1 porcję)
  • połowa średniej cukinii
  • łyżka oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • ząbek czosnku lub pół łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • pół łyżeczki kurkumy
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Osobiście uwielbiam basmati, zarówno ze względu na walory smakowe, jak i sypkość po ugotowaniu.W woku (lub patelni) rozgrzać łyżkę oleju. Dodać posiekany ząbek czosnku a po zarumienieniu dość drobno posiekaną cukinię (w przypadku sproszkowanego czosnku - dodać do cukinii). Po chwili wlać łyżkę sosu sojowego i wymieszać. Smażyć cukinię około 3 minut*. Po tym czasie dodać kurkumę oraz ugotowany ryż. Dokładnie wymieszać i pozostawić jeszcze około minuty na patelni. *dzięki krótkiemu smażeniu cukinia będzie chrupka

Zdjęcie - Ryż w kurkumie z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ryż w kurkumie z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Coś z niczego

Kategorie przepisów