Ryż w kurkumie z cukinią
Z cyklu szybko, smacznie i zdrowo. To błyskawiczne danie króluje ostatnio w mojej kuchni. Macie czasem tak, że jeśli coś Wam strasznie posmakuje, to jecie to kilka dni pod rząd? Ja, stety czy niestety, tak mam a to danie męczę już od paru dni :) Smak uzależnia, kolor przyciąga, zapach zachwyca a prostota wykonania zachęci do przygotowania. Przepisem Ameryki nie odkryłam, ale może, gdy najdzie Was odwieczne pytanie "co by tu zjeść na obiad?", przypomnicie sobie o nim.
Składniki (na jedną porcję; podatne na modyfikacje :)
- woreczek ryżu basmati lub waszego ulubionego (ostatnio kupuję ryż pakowany po 62 g, co jak dla mnie jest idealną ilością na 1 porcję)
- połowa średniej cukinii
- łyżka oleju
- łyżka sosu sojowego
- ząbek czosnku lub pół łyżeczki sproszkowanego czosnku
- pół łyżeczki kurkumy
Coś z niczego