Ryż smażony z kimchi
Koreański smażony ryż z kimchi to proste i szybkie danie, przy którym nie trzeba dużo kombinować żeby uzyskać orientalny smak. Kimchi robi tu całą robotę. Przy okazji można zagospodarować ryż, który został z poprzedniego dnia i warzywa zalegające w lodówce. Możecie też ugotować ryż specjalnie na potrzeby tego dania, ważne aby ugotowany został na sypko. A jeśli wydaje Wam się, że jajko sadzone nijak pasuje do ryżu, to powiem Wam, że bardzo się mylicie. Przypieczone białko i płynne żółtko jest tu tzw "wisienką na torcie". Polecam Wam gorąco to danie.
Składniki:
1 szklanka ryżu
400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 cebula, drobno pokrojona
1 marchew, pokrojona w słupki lub tarta
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
słoik kimchi (około 200 g)
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
3-4 jajka
szczypior i czarny sezam
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko, najlepiej dzień wcześniej. Na dużej patelni na oleju smażymy pokrojoną cebulę, pieczarki, marchew i czosnek. Do warzyw dodajemy kimchi, sos sojowy i ryż. Mieszamy i podgrzewamy kilka minut. W tym czasie na drugiej patelni smażymy jajka sadzone, gdy będą gotowe układamy je na ryżu, posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.