Ryż jaśminowy lub basmati
Ryż czy ziemniaki - jak dla mnie zdecydowanie wygrywa ryż, ale nie taki zwykły: jaśminowy lub basmati to moje ulubieńce :-). Od pewnego czasu zrezygnowałam z kupowania ryżu w woreczkach a zastąpiłam go ryżem takim na kg tym bardziej że podczas gotowania wzbogacam jego smak różnymi przyprawami. Jest smaczny,zdrowy i już nam nie potrzeba wzbogacać go żadnymi sosami.
składniki
- 3/4 szklanki ryżu jaśminowego lub basmati
- 2-3 mrożone kostki rosołowe (domowej roboty)
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ok 3 szklanki wody
- opcjonalnie
- szczypta soli
Ryż odmierzyć i przesypać na sito - przelać wrzątkiem następnie przez ok 1-2 minutki przepłukiwać pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć go do garnuszka i zalać trzema szklankami wody - dodać kostki, przykryć i gotować na małym ogniu aż ryż będzie półtwardy. Odcedzić z wody i przełożyć go do miski można posolić dodać oliwę z oliwek lub oliwę np z pistacji, oraz posypać świeżymi ziołami.
A jeżeli macie zamrożone zioła w oliwie można pod koniec gotowania dodać je do ryżu.
Ryż pod koniec gotowania można posolić lub po ugotowaniu wszystko zależy od intensywności waszych kostek.
Smacznego
przepis własny