Ryż jaśminowy lub basmati

Ryż jaśminowy lub basmati

Zdjęcie - Ryż jaśminowy lub basmati - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryż czy ziemniaki - jak dla mnie zdecydowanie wygrywa ryż, ale nie taki zwykły: jaśminowy lub basmati to moje ulubieńce :-). Od pewnego czasu zrezygnowałam z kupowania ryżu w woreczkach a zastąpiłam go ryżem takim na kg tym bardziej że podczas gotowania wzbogacam jego smak różnymi przyprawami. Jest smaczny,zdrowy i już nam nie potrzeba wzbogacać go żadnymi sosami.

Zdjęcie - Ryż jaśminowy lub basmati - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki

  • 3/4 szklanki ryżu jaśminowego lub basmati
  • 2-3 mrożone kostki rosołowe (domowej roboty)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok 3 szklanki wody
  • opcjonalnie
  • szczypta soli

Ryż odmierzyć i przesypać na sito - przelać wrzątkiem następnie przez ok 1-2 minutki przepłukiwać pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć go do garnuszka i zalać trzema szklankami wody - dodać kostki, przykryć i gotować na małym ogniu aż ryż będzie półtwardy. Odcedzić z wody i przełożyć go do miski można posolić dodać oliwę z oliwek lub oliwę np z  pistacji, oraz posypać świeżymi ziołami.

A jeżeli macie zamrożone zioła w oliwie można pod koniec gotowania dodać je do ryżu.

Ryż pod koniec gotowania można posolić lub po ugotowaniu wszystko zależy od intensywności waszych kostek.

Smacznego

Zdjęcie - Ryż jaśminowy lub basmati - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ryż jaśminowy lub basmati - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis własny

Kategorie przepisów