Rybki, czyli szklane kluski
Rybki, przypominają w smaku - zapewne dobrze wszystkim znane -kluski śląskie, tzw. gumiklyjzy - czyli te okrągłe z dziurką. Ale - według mnie - są od nich o wiele delikatniejsze (a przynajmniej moje takie wyszły). Smakują przepysznie, choćby okraszone jedynie skwarkami ze słoniny, ale sadzę, że z jakimś mięsnym czy pieczarkowym sosem smakowałyby równie znakomicie.
Rybki, czyli szklane kluski
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
- sól
Obrane ziemniaki ugotować w osolonym wodzie, a następnie przepuścić przez praskę. Kiedy przestygną*, dodać do nich mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić szybko ciasto, formować z niego podłużne kluski i gotować je w osolonym wrzątku - 2 lub 3 minuty od wypłynięcia. Podawać ze skwarkami wytopionymi ze świeżej słoniny i surówkami.
*użyłam ziemniaków z poprzedniego dnia
Smacznego!