Rybki, czyli szklane kluski

Rybki, czyli szklane  kluski

Rybki, przypominają w smaku  - zapewne dobrze wszystkim znane -kluski śląskie, tzw. gumiklyjzy - czyli te okrągłe z dziurką. Ale - według mnie - są od nich o wiele delikatniejsze (a przynajmniej moje takie wyszły). Smakują przepysznie, choćby okraszone jedynie skwarkami ze słoniny, ale sadzę, że z jakimś mięsnym czy pieczarkowym sosem smakowałyby równie znakomicie.

Zdjęcie - Rybki, czyli szklane  kluski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rybki, czyli  szklane kluski

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • sól

 

Obrane ziemniaki ugotować w osolonym wodzie, a następnie przepuścić przez praskę. Kiedy przestygną*, dodać do nich mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić szybko ciasto, formować z niego podłużne kluski i gotować je w osolonym wrzątku - 2 lub 3 minuty od wypłynięcia. Podawać ze skwarkami wytopionymi ze świeżej słoniny i surówkami.

*użyłam ziemniaków z poprzedniego dnia

Smacznego!

Kategorie przepisów