Ryba z owocami - wspólne gotowanie

Ryba z owocami - wspólne gotowanie
Zdjęcie - ryba z owocami - wspólne gotowanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Aguś i Łucja zaprosiły mnie do wspólnego gotowania pod wielce zacnym wezwaniem rozpowszechniania uwielbienia dla dań rybnych. Temat (ryba z owocami) stanowił spore wyzwanie, ale udało się i powstał całkiem przyjemny, pieczony halibut z karmelizowanym, pikantnym mango. Nie jest to może taki wykwint, jak pstrąg z truskawkami, ale jeśli miałabym zachęcić kogoś do jedzenia ryb, to ta propozycja jest ideałem, jako ani zbyt nudna, ani zbyt awangardowa. Zresztą, z mango czy bez - jedzmy ryby!
Jeszcze raz dziękuję Gospodyniom akcji za zaproszenie. Razem gotowały:
Łucja, Mysza75, Dorota, Ewelina, Beata, Renata, Ania, Basia&Julka oraz Aga.
Dziękuję, było super!
Należy przygotować:

500-600 g filetów z halibuta (bez skóry)
limonkę*
łyżkę masła (mocno schłodzonego, dla alergików - klarowanego)
sól i pieprz
owoc mango
łyżkę ciemnego cukru trzcinowego
chilli, pieprz, kardamon - do smaku

Karmelizowane mango: owoc umyć, obrać, pozbawić pestki. Miąższ pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na suchej patelni rozpuścić cukier, wrzucić mango i karmelizować powoli, aż nieco zmięknie. Doprawić pieprzem, chili i kardamonem, wymieszać, jeszcze chwilę trzymać na patelni, a następnie przełożyć do miseczki. Gdy wystygnie dodać do smaku soku z limonki lub octu winnego, wymieszać i odstawić. Ryba: filety umyć, skropić sokiem z limonki, posolić oraz popieprzyć (jeśli płaty są cienkie - zawinąć je w roladki), posypać wiórkami masła i owinąć folią aluminiową, tworząc tzw. papilot. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 20-25 minut. Podawać z karmelizowanym mango.

*sok z limonki jest potrzebny do skropienia ryby oraz doprawienia mango - alergicy uczuleni na cytrusy pomijają skrapianie ryby, natomiast do mango zamiast soku dodają ocet winny

Kategorie przepisów