Ryba w sosie serowym

Ryba w sosie  serowym

Zdrowa, smaczna rybka. Idealna do sypkiego ryżu!

Ryba w sosie serowym

* filety z pangi, mintaja lub tilapii* kukurydza z puszki* świeże pomidory* 2-3 marchewki
Na sos:* ok 4 łyżki masła (jakieś 5 dag)
* 0,7 litra bulionu warzywnego
* ok 5 łyżek mąki* 1 ząbek czosnku* sól, pieprz* ok. 15 - 20 dag miękkiego sera żółtego* pęczek posiekanego szczypiorku lub koperku

Na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, intensywnie mieszając do zlikwidowania grudek. Następnie dodajemy stopniowo niewielkie ilości bulionu i  mieszamy. Sos zagotowujemy. Dodajemy do niego żółty ser i mieszamy aż do rozpuszczenia się sera, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczypiorek lub koperek. Zagotowujemy.

Marchewkę obieramy, opłukujemy i kroimy w krążki. Układamy na spodzie żaroodpornego naczynia. Rybę opłukujemy i przekładamy do naczynia, na marchewkę. Na rybę wysypujemy odsączoną kukurydzę oraz pokrojone pomidory. Zalewamy sosem tak, aby przykryć całą rybę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok. 45 minut.

Zdjęcie - Ryba w sosie  serowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba w sosie  serowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba w sosie  serowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów