Ryba w sosie serowym
Zdrowa, smaczna rybka. Idealna do sypkiego ryżu!
Ryba w sosie serowym
* filety z pangi, mintaja lub tilapii* kukurydza z puszki* świeże pomidory* 2-3 marchewkiNa sos:* ok 4 łyżki masła (jakieś 5 dag)
* 0,7 litra bulionu warzywnego
* ok 5 łyżek mąki* 1 ząbek czosnku* sól, pieprz* ok. 15 - 20 dag miękkiego sera żółtego* pęczek posiekanego szczypiorku lub koperku
Na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, intensywnie mieszając do zlikwidowania grudek. Następnie dodajemy stopniowo niewielkie ilości bulionu i mieszamy. Sos zagotowujemy. Dodajemy do niego żółty ser i mieszamy aż do rozpuszczenia się sera, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczypiorek lub koperek. Zagotowujemy.
Marchewkę obieramy, opłukujemy i kroimy w krążki. Układamy na spodzie żaroodpornego naczynia. Rybę opłukujemy i przekładamy do naczynia, na marchewkę. Na rybę wysypujemy odsączoną kukurydzę oraz pokrojone pomidory. Zalewamy sosem tak, aby przykryć całą rybę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok. 45 minut.